برنامه ریزی کاربردی
شاید بارها برای ما و فرزندانمان اتفاق افتاده است که برنامه ریزی را انجام داده باشیم ولی به آن عمل نکرده باشیم دلیلش می تواند این باشد که ما هیچ کدام نحوه صحیح برنامه ریزی را یاد نگرفتیم در اینجا می خواهیم روش صحیح برنامه ریزی را با هم مرور کنیم در ابتدا باید بدانیم که زندگی ما دارای هشت بعد است ست و در اصل ما باید سعی کنیم در تمام این ابعاد زمان و انرژی بگذاریم با این ابعاد که چرخ زندگی ما را تشکیل می دهند پنچر و نامتقارن نباشد این ابعاد شامل سلامتی ، دوستان و ملاقات با آنها ، معنویت ، یادگیری و رشد ،تفریح و سرگرمی خانواده ، عشق و ازدواج و در نهایت کار و درآمد هستند و ما باید سعی کنیم چرخه زندگی خود را گرد نگه داریم در اولین قدم لازم است تمام کارهایی را که باید در طی روز روز یا هفته یا ماه انجام دهیم این بستگی دارد که برنامهریزی ما روزانه ماهانه و یا سالانه باشد که شامل سه دسته برنامه ریزی می باشند برنامه ریزی کوتاه مدت برنامه ریزی میان مدت و برنامه ریزی بلند مدت است بعد از نوشتن تمام کارهای مان آنها را به روز یا ماه یا سال تقسیم میکنیم. سعی میکنیم لیست به خود همه ابعاد را در نظر گرفته باشیم. و سپس پس از جدول اولویت بندی یا همان ماتریکس آیزنهاور استفاده می کنیم یعنی کار ها را به چهار دسته فوری و مهم فوری ، فوری و غیر مهم مینگول مهم غیر فوری و غیر مهم و غیر فوری تقسیم میکنیم.
مثلاً کار مهم و فوری ما میتواند امتحان فردا و یا آماده کردن پاورپوینت جهت جلسه فردا باشد پس این کار هم از لحاظ زمانی هم از لحاظ انجام دادن آن توسط خودمان در اولویت قرار دارد و مثالی که برای کار مهم و غیر فوری می توان بزنیم رفتن به دندانپزشکی است است که این کار مهم است ولی الان بر اساس این که دندانم درد این دارند غیر ضروری و غیر ضروری است از کارهای غیر مهم و فوری می توان به خرید مایحتاج منزل و یا لوازم کاردستی اشاره کرد که می توان آن را به فرد دیگری واگذار کنیم. و از کارهای غیر مهم و غیر فوری هم می تواند سوشال مدیا و استفاده از اینستا اشاره کرد. در اینجا را به سه نکته مهم اشاره می کنیم که ما نباید از خودمان توقع بیش از اندازه داشته باشیم ما هم انرژی و زمان محدودی داریم و نکته بعدی این است که کارهایی که زیر ۳ دقیقه وقت و انرژی ما را میگیرد جابجا کردن وسیله یا زنگ زدن به کسی لازم نیست در برنامه ذکر کنیم و بهتر از همان موقع آن را انجام دهیم.
برای اینکه بتوانیم کار را انجام دهیم می توانیم از سه تکنیک استفاده کنیم تکنیک اول تکنیک پومودورو است است که به ما می گویند حداقل زمان که میتواند حدود ۲۰ و ۲۵ دقیقه باشد را برای انجام آن کار در نظر بگیریم و پنج دقیقه به خود استراحت دهیم. این به ما کمک می کند که در زمان های کوچک کوچک با تمرکز فراوان به کارمان ادامه دهیم تکنیک شماره ۲ استفاده از شرطی سازی است . همانطور که در کتاب خرده عادتها هم اشاره شده است بهتر است ما برای انجام یک کاری آن را به عادت یا کارهای دیگری زنجیر کنیم مثلاً هر روز صبح که بیدار میشوم زبان گوش کنم یا کتاب صوتی و پادکست گوش کنم یا حتی ورزش کنم و شبها قبل از خواب هم کتاب بخوانم وقتی ما این کارها را در مدت سه تا چهار هفته انجام دهیم شرطی میشویم به صورتی که اگر آن کارها را انجام ندهیم در طی روز احساس می کنیم یک چیزی کم داریم و شاید حالمان خوب نباشد آنها جزا عادتها و روتین زندگی ما میشوند. و عامل مهم دیگری هم که نیاز است رعایت کنیم عوامل حواس پرتی را از خود دور کنیم برای هر کس میتواند عامل حواس پرتی متفاوت باشد ولی اکثراًدر حال حاضر گوشی آنها است برای این کار ما می توانیم گوشی را سایلنت در کمد یا کشو یا هر جایی که جلوی چشممان باشد یا دسترسی به آن سخت باشد قرار دهیم تا بتوانیم کاری عمیق را انجام دهیم.
در آخر هم لازم است اشاره کنیم برای اینکه انگیزه بیشتری برای برنامه ریزی و اجرای آن داشته باشیم علاوه بر مواردی که گفته شد بر اساس علایق خود می توانیم از خودکار های متفاوت و یا دفترچه متفاوت و یا برنامه نویسی در مکانی مناسب مانند کتابخانه استفاده نمایید. و برای شروع کارها هم می توانیم بر اساس کتاب قورباغه خود را قورت بده از کارهای سخت و جدید در اول صبح استفاده کنیم و همیشه باید این را هم مد نظر بگیریم که در برنامه ریزی برنامه ریزی های مان نباید چند کار جدید یا فقط از دید خود را در کنار هم قرار دهیم چون این امر باعث می شود ما نتوانیم به برنامه ریزی خود پایبند باشیم. اگر موارد ذکر شده را انجام دهیم و به نوعی بعد از هدف گذاری حاضر باشیم بهای رسیدن به آن هدف را بدهیم با این برنامه ریزی درست می توانیم قدم به قدم به اهدافمان نزدیکتر شویم.
دیدگاهتان را بنویسید